Свържете се с нас
0882 666660 

10 от най-добрите песни за тестване на слушалки

Feb/ 7/2020

10 от най-добрите песни за тестване на слушалки

Вероятно ще използвате слушалките си повече от което и да е друго hi-fi оборудване.

Добре осъзнаваме, че има лични предпочитания в това, което искате от слушалките си. Освен това, приемаме, че успехът на компании като Beats зависи само от добрия маркетинг. Като цяло няма причина да очаквате коренно различно изпълнение от това на вашия усилвател и високоговорители.

Възможно е вече да имате свой плейлист, с който да тествате оборудване, преди да го закупите - ако не, тази статия ще е полезна за вас. Нека уточним, че ние събрахме тази колекция от десет песни, за да ви помогнем да се вслушате в това, което смятаме са най-важните аспекти на вашите слушалки. Ако в някое отделение забележите, че се губят - може би е време да помислите за ъпгрейд.

Можете да намерете придружаващия плейлист и в Apple Music, Deezer, Spotify или Tidal.

Да започваме!

Explosions in the Sky – Wilderness

За тестване на общия баланс.


Защо? Балансът не винаги се постига лесно от производителите на слушалки. Доста често срещаме слушалки с претоварване на долния диапазон, в прекомерен опит да спасят продукта си от "атмосферно" звучене. Или орязват високите тонове, за да избегнат каквато и да е острота, доближаваща се до върха на честотния обхват.

За да тествате общия баланс искате песен, която да покрива колкото е възможно по-голяма част от честотния обхват. Ще получите това от много оркестрови произведения - но и по-съвременни парчета също могат са се справят - като това от Explosions in the Sky. В ударния ритъм на Wilderness има изобилие от ниски тонове, докато същевременно хармониите на китарата ще достигнат и до високите честоти.

 

Fleet Foxes – Fool's Errand

За да тествате качеството на средите.

 

Защо? Като цяло, средният диапазон е мястото, където ще намерите вокалните линии - тогава е много важно. Яснотата е, разбира се, основна грижа, както и стабилността и топлината. Ако няма достатъчно поддръжане от по-ниските честоти, вокалите могат да звучат тънки и да им избяга човешкото качество.

Намирането на песен с ясна, изявена вокална линия е всичко, което трябва да направите, но още по-добре е, ако включва такива великолепни вокални хармонии като Fool's Errand от най-новия запис на Fleet Foxes. Гласът на Робин Пекналд се извисява, обграден от тези пищни хармонии, без да изчезва в тях.

 

Darkside – Paper Trails

За да тествате контрола на басите.


Защо? Споменахме тенденцията на някои марки да накланят баланса към долния диапазон, като естествено, разбираме, че това отговаря на определена част от пазара. Но ако това ви харесва, може би е още по-важно тези басови честоти да са артикуларни и подходящи.

Не е достатъчно слушалките ви да накарат ушите ви да се клатят, ако всъщност не можете да чуете какво се случва. Песен с движеща се бас линия ще поведе или ще обърка дадено изпълнение, в зависимост от способността на вашата техника. Paper Trails има допълнителното предимство да тества и вокална линия дълбоко в честотния обхват, което наистина ще подчертае яснотата на баса - или липсата му.

Pharoah Sanders – You've Got to Have Freedom

За да тествате качеството на требъла.


Защо? Грубостта на високите честоти е вероятно едно от първите неща, които ще забележите в слушалките, защото това ще нарани ушите ви. Ако това се случи, след като сте дали на слушалките си ден или два, за да се разсвирят, може би ще пожелаете да ги смените. Но има и случаи, може би в опит да се отърват от каквато и да е острота, производителите ще орежат честотния обхват в горния диапазон.

Така или иначе, не получавате богатите високи честоти, които вие и ушите ви заслужават. Тази конкретна песен, Pharoah Sanders настройва своя саксофон в режим на атака, без предаване. Без да кара ушите ви да кървят, би трябвало да звучи като майката гъска, ако някой я ръгва с игла за плетене, и не трябва да се примирявате с нищо по-малко.

 

Havergal Brian – Symphony No1 in D Minor (The Gothic)

За да тествате нивото на детайлите.


Защо? Рядко се случва да критикуваме един продукт само заради липса на детайлност, но когато чуем нещо особено проницателно, това наистина може да има значение. Самият термин е доста сам по себе си обяснен: става въпрос за разглеждане в дълбочина на това, което се изпълнява, а не как.

Мащабните оркестрови парчета, с богата гама от инструменти и тембър, ще подчертаят колко много проницателност се предлага. Тази специална симфония, написана от Хавергал Брайън, е истински бегемот, обхващащ тимпаните чрез две арфи и детски хор. Записите на живо са друг достоен тест: ръкоплясканията са един от най-трудните за възпроизвеждане звуци.

John Martyn – Small Hours

За да тествате пространствената ориентация.


Защо? Пространството може да изглежда своеобразна концепция, когато става дума за звуци, които се възпроизвеждат директно в ушите ви, но клаустрофобичното изпълнение може да бъде враг на по-задълбоченото слушане. Не искате инструментите да звучат отделени един от друг, но всяка линия трябва да има място за дишане.

Отново, изпълненията на живо са добър тест за това дали слушалките ви могат да преценят размера на залата - или можете да отидете и стъпка по-далеч с този албум от Джон Мартин. Той е записан изцяло на открито, така че няма извинение китарата на Мартин да звучи като затворена в кутия.

 

BadBadNotGood – Speaking Gently

За да тествате ритъма и синхронизацията


Защо? Всеки, който някога е бил в училищна група, ще знае колко вбесяващо е да свириш с някой, който не може да си запази ритъма - ако не знаеш това, вероятно това си ти. Същото важи и за hi-fi - слушалките ви трябва да могат да осмислят полиритъм също толкова умело, колкото и да се заключат в твърд 4/4 такт.

Тази конкретна песен от албума IV на BadBadNotGood предлага прост, солиден ритъм, докато не си разкрие по-свободния и динамичен характер. Синхронизацията също се вписва в това как инструментите си взаимодействат, как се подпитват един друг, и след това си отговарят. Ако представянето ви звучи разхлабено, неорганизирано или скучно- вероятно е опряло до синхронизацията.

 

Arvo Pärt – Tabula Rasa

За да тествате динамичния обхват.


Защо? Колкото и добър да е вашият четиригодишен племенник на флейта, вероятно не искате слушалките ви да свирят така. Намаляването на динамичния диапазон ще ви даде равно възпроизвеждне, понякога звучащо почти като репетиция, измивайки всякаква емоция от оригиналния запис.

Изберете парче, в което динамиката и в малък, и в голям мащаб има вариация - както е в Tabula Rasa на Arvo Pärt, и ще чуете дали слушалките ви отговарят на задачата. Често най-голямо впечатление прави маломащабната динамика: там слушалките ще покажат своята изразителност, което ще бъде особено важно, ако използвате слушалки и за гледане на филми и телевизия.

 

Ólafur Arnalds – Ljósi∂

За да тествате финеса.


Защо? Да излезете през вратата, ентусиазирани за вашето бягане е едно, но ако използвате слушалките си и за нещо друго, то малко финес и сдържаност ще бъдат също толкова важни, колкото и този драйв.

Това парче на Оflafur Arnalds от неговия албум Found Songs е урок за усъвършенстване. Като клавишите на пианото, които искат да бъдат погладени, а не удряни; цигулката, която тихо плаче, а не ридае с пълно гърло. Ако слушалките ви могат да изпълнят това толкова добре, колкото изпълняват Black Sabbath, това наистина ще се отплати в приглушените моменти на песните.

 

Joe Goddard – Lose Your Love

За да тествате вълнение, ентусиазъм и драйв.


Защо? Всичко това може да изглежда като произволно отмятане на точки, ако производителността на слушалките не ви кара да искате да се движите. Наистина, този вид ентусиазъм и тласък са комбинация от синхрон, стабилност в ниския честотен диапазон и добра представа за динамиката. Но ние сме чували продукти, привидно умели във всеки спектър, и в крайна сметка не успяват да ни увлекат.

Тук можете да вмъкнете любимата си песен, но ние сме избрали Lose Your Love от албума на Джо Годдард- Electric Lines. Ако слушалките ви се справят правилно, вие ще очаквате включването на басите и ще погледнете неотклонно към вашите колеги веднага щом това се случи.

 

Източник: www.whathifi.com

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Статии

Актуално

10 от най-добрите песни за тестване на слушалки

10 от най-добрите песни за тестване на слушалки

Вероятно ще използвате слушалките си повече от което и да е друго hi-fi оборудване.Добре осъзнаваме, че има лични предпочитания в това, което искате от сл Вероятно ще използвате слушалките си повече от което и да е друго hi-fi оборудване.Добре осъзнаваме, че има лични предпочитания в това, което искате от сл 2020-02-24T18:59:08+02:00 10 от най-добрите песни за тестване на слушалки

<p>Вероятно ще използвате слушалките си повече от което и да е друго hi-fi оборудване.</p> <p class="text-alignjustify">Добре осъзнаваме, че има лични предпочитания в това, което искате от слушалките си. Освен това, приемаме, че успехът на компании като Beats зависи само от добрия маркетинг. Като цяло няма причина да очаквате коренно различно изпълнение от това на вашия усилвател и високоговорители.</p> <p class="text-alignjustify">Възможно е вече да имате свой плейлист, с който да тествате оборудване, преди да го закупите - ако не, тази статия ще е полезна за вас. Нека уточним, че ние събрахме тази колекция от десет песни, за да ви помогнем да се вслушате в това, което смятаме са най-важните аспекти на вашите слушалки. Ако в някое отделение забележите, че се губят - може би е време да помислите за ъпгрейд.</p> <p class="text-alignjustify">Можете да намерете придружаващия плейлист и в <a href="https://music.apple.com/gb/playlist/10-of-the-best-tracks-to-test-your-headphones/pl.u-5W6lSVp02jj">Apple Music</a>, <a href="https://www.deezer.com/us/playlist/4484352704?utm_source=deezer&amp;utm_content=playlist-4484352704&amp;utm_term=1932640602_1526641156&amp;utm_medium=web">Deezer</a>, <a href="https://open.spotify.com/playlist/19TGUNYKnJ8N1bFe0oA5lv?si=xovZiB-2RTi4NQ8rTg4f8Q">Spotify</a> или<a href="https://tidal.com/browse/playlist/2d2cc2b4-ac6d-46aa-8b0e-7745f1236f53?awc=17117_1581068349_202756890b5ebf3a92b5bc8ad6545bf8&amp;utm_source=AWIN&amp;utm_medium=78888&amp;utm_campaign=Skimlinks&amp;utm_term=Generic_TextLink"> Tidal</a>.</p> <p><em>Да започваме!</em></p> <h2 id="explosions-in-the-sky-wilderness">Explosions in the Sky &ndash; Wilderness</h2> <p>За тестване на общия баланс.</p> <p><img src="https://cdncloudcart.com/14803/files/image/a0140231993_10_grande_f9b94e82-d946-45d2-846e-5c3192fc50ea_1024x1024.jpg" alt="" width="563" height="563" /><br /><iframe src="https://open.spotify.com/embed/track/6g4kp44s78nDvvnmL31nOG" width="300" height="380" frameborder="0"></iframe></p> <p class="text-alignjustify"><em>Защо?</em> Балансът не винаги се постига лесно от производителите на слушалки. Доста често срещаме слушалки с претоварване на долния диапазон, в прекомерен опит да спасят продукта си от "атмосферно" звучене. Или орязват високите тонове, за да избегнат каквато и да е острота, доближаваща се до върха на честотния обхват.</p> <p class="text-alignjustify">За да тествате общия баланс искате песен, която да покрива колкото е възможно по-голяма част от честотния обхват. Ще получите това от много оркестрови произведения - но и по-съвременни парчета също могат са се справят - като това от <em>Explosions in the Sky</em>. В ударния ритъм на <em>Wilderness</em> има изобилие от ниски тонове, докато същевременно хармониите на китарата ще достигнат и до високите честоти.</p> <p>&nbsp;</p> <h2 id="fleet-foxes-fool-s-errand">Fleet Foxes &ndash; Fool's Errand</h2> <p>За да тествате качеството на средите.</p> <p class="text-alignjustify"><img src="https://cdncloudcart.com/14803/files/image/91fulylhlul-_sl1500_.jpg" alt="" width="564" height="564" />&nbsp;<br /><iframe src="https://open.spotify.com/embed/track/2OC6drvbkFDGyPs6e1B2WF" width="300" height="380" frameborder="0"></iframe><br /><em>Защо?</em> Като цяло, средният диапазон е мястото, където ще намерите вокалните линии - тогава е много важно. Яснотата е, разбира се, основна грижа, както и стабилността и топлината. Ако няма достатъчно поддръжане от по-ниските честоти, вокалите могат да звучат тънки и да им избяга човешкото качество.</p> <p class="text-alignjustify">Намирането на песен с ясна, изявена вокална линия е всичко, което трябва да направите, но още по-добре е, ако включва такива великолепни вокални хармонии като <em>Fool's Errand</em> от най-новия запис на <em>Fleet Foxes</em>. Гласът на Робин Пекналд се извисява, обграден от тези пищни хармонии, без да изчезва в тях.</p> <p>&nbsp;</p> <h2 id="darkside-paper-trails">Darkside &ndash; Paper Trails</h2> <p>За да тествате контрола на басите.</p> <p><img src="https://cdncloudcart.com/14803/files/image/b0dd057e.jpg" alt="" width="562" height="562" /><br /><iframe src="https://open.spotify.com/embed/track/6rqONVHOT73QecUdJ5HVHy" width="300" height="380" frameborder="0"></iframe></p> <p class="text-alignjustify"><em>Защо?</em> Споменахме тенденцията на някои марки да накланят баланса към долния диапазон, като естествено, разбираме, че това отговаря на определена част от пазара. Но ако това ви харесва, може би е още по-важно тези басови честоти да са артикуларни и подходящи.</p> <p class="text-alignjustify">Не е достатъчно слушалките ви да накарат ушите ви да се клатят, ако всъщност не можете да чуете какво се случва. Песен с движеща се бас линия ще поведе или ще обърка дадено изпълнение, в зависимост от способността на вашата техника. <em>Paper Trails</em> има допълнителното предимство да тества и вокална линия дълбоко в честотния обхват, което наистина ще подчертае яснотата на баса - или липсата му.</p> <h2 id="pharoah-sanders-you-ve-got-to-have-freedom">Pharoah Sanders &ndash; You've Got to Have Freedom</h2> <p>За да тествате качеството на требъла.</p> <p><img src="https://cdncloudcart.com/14803/files/image/r-7315522-1438703696-6771-jpeg.jpg" alt="" width="563" height="546" /><br /><iframe src="https://open.spotify.com/embed/track/1sxRufRKMer2iOqxUkdhN4" width="300" height="380" frameborder="0"></iframe></p> <p class="text-alignjustify"><em>Защо?</em> Грубостта на високите честоти е вероятно едно от първите неща, които ще забележите в слушалките, защото това ще нарани ушите ви. Ако това се случи, след като сте дали на слушалките си ден или два, за да се разсвирят, може би ще пожелаете да ги смените. Но има и случаи, може би в опит да се отърват от каквато и да е острота, производителите ще орежат честотния обхват в горния диапазон.</p> <p class="text-alignjustify">Така или иначе, не получавате богатите високи честоти, които вие и ушите ви заслужават. Тази конкретна песен,&nbsp;<em>Pharoah Sanders</em> настройва своя саксофон в режим на атака, без предаване. Без да кара ушите ви да кървят, би трябвало да звучи като майката гъска, ако някой я ръгва с игла за плетене, и не трябва да се примирявате с нищо по-малко.</p> <p>&nbsp;</p> <h2 id="havergal-brian-symphony-no1-in-d-minor-the-gothic">Havergal Brian &ndash; Symphony No1 in D Minor (The Gothic)</h2> <p>За да тествате нивото на детайлите.</p> <p><img src="https://cdncloudcart.com/14803/files/image/511bqzsi5hl-_ss500_.jpg" alt="" /><br /><iframe src="https://open.spotify.com/embed/album/7uZ7z3lkgiKBI1WZRKDE5G" width="300" height="380" frameborder="0"></iframe></p> <p class="text-alignjustify"><em>Защо?</em> Рядко се случва да критикуваме един продукт само заради липса на детайлност, но когато чуем нещо особено проницателно, това наистина може да има значение. Самият термин е доста сам по себе си обяснен: става въпрос за разглеждане в дълбочина на&nbsp;<em>това</em>, което се изпълнява, а не как.</p> <p class="text-alignjustify">Мащабните оркестрови парчета, с богата гама от инструменти и тембър, ще подчертаят колко много проницателност се предлага. Тази специална симфония, написана от Хавергал Брайън, е истински бегемот, обхващащ тимпаните чрез две арфи и детски хор. Записите на живо са друг достоен тест: ръкоплясканията са един от най-трудните за възпроизвеждане звуци.<br /><br /></p> <h2 id="john-martyn-small-hours">John Martyn &ndash; Small Hours</h2> <p>За да тествате пространствената ориентация.</p> <p><img src="https://cdncloudcart.com/14803/files/image/r-1094304-1428914102-4651-jpeg.jpg" alt="" width="564" height="564" /><br /><iframe src="https://open.spotify.com/embed/track/1sFh9LmPrsZarW5PqhOFD9" width="300" height="380" frameborder="0"></iframe></p> <p class="text-alignjustify"><em>Защо?</em> Пространството може да изглежда своеобразна концепция, когато става дума за звуци, които се възпроизвеждат директно в ушите ви, но клаустрофобичното изпълнение може да бъде враг на по-задълбоченото слушане. Не искате инструментите да звучат отделени един от друг, но всяка линия трябва да има място за дишане.</p> <p class="text-alignjustify">Отново, изпълненията на живо са добър тест за това дали слушалките ви могат да преценят размера на залата - или можете да отидете и стъпка по-далеч с този албум от Джон Мартин. Той е записан изцяло на открито, така че няма извинение китарата на Мартин да звучи като затворена в кутия.</p> <p>&nbsp;</p> <h2 id="badbadnotgood-speaking-gently">BadBadNotGood &ndash; Speaking Gently</h2> <p>За да тествате ритъма и синхронизацията</p> <p><img src="https://cdncloudcart.com/14803/files/image/1200_00827590122123-t1-cvrart.jpg" alt="" width="563" height="563" /><br /><iframe src="https://open.spotify.com/embed/track/4bYhDSjJBBYlnOytuzA56d" width="300" height="380" frameborder="0"></iframe></p> <p class="text-alignjustify"><em>Защо?</em> Всеки, който някога е бил в училищна група, ще знае колко вбесяващо е да свириш с някой, който не може да си запази ритъма - ако не знаеш това, вероятно това си ти. Същото важи и за hi-fi - слушалките ви трябва да могат да осмислят полиритъм също толкова умело, колкото и да се заключат в твърд 4/4 такт.</p> <p class="text-alignjustify">Тази конкретна песен от албума<em> IV</em> на <em>BadBadNotGood</em> предлага прост, солиден ритъм, докато не си разкрие по-свободния и динамичен характер. Синхронизацията също се вписва в това как инструментите си взаимодействат, как се подпитват един друг, и след това си отговарят. Ако представянето ви звучи разхлабено, неорганизирано или скучно- вероятно е опряло до синхронизацията.</p> <p>&nbsp;</p> <h2 id="arvo-paert-tabula-rasa">Arvo P&auml;rt &ndash; Tabula Rasa</h2> <p>За да тествате динамичния обхват.</p> <p><img src="https://cdncloudcart.com/14803/files/image/r-4833450-1376935003-2939-jpeg.jpg" alt="" width="563" height="502" /><br /><iframe src="https://open.spotify.com/embed/track/6qTYOhdjm500uy5SSUyjHd" width="300" height="380" frameborder="0"></iframe></p> <p class="text-alignjustify"><em>Защо?</em> Колкото и добър да е вашият четиригодишен племенник на флейта, вероятно не искате слушалките ви да свирят така. Намаляването на динамичния диапазон ще ви даде равно възпроизвеждне, понякога звучащо почти като репетиция, измивайки всякаква емоция от оригиналния запис.</p> <p class="text-alignjustify">Изберете парче, в което динамиката и в малък, и в голям мащаб има вариация - както е в <em>Tabula Rasa</em> на <em>Arvo P&auml;rt</em>, и ще чуете дали слушалките ви отговарят на задачата. Често най-голямо впечатление прави маломащабната динамика: там слушалките ще покажат своята изразителност, което ще бъде особено важно, ако използвате слушалки и за гледане на филми и телевизия.</p> <p>&nbsp;</p> <h2 id="olafur-arnalds-ljosi">&Oacute;lafur Arnalds &ndash; Lj&oacute;si&part;</h2> <p>За да тествате финеса.</p> <p><img src="https://cdncloudcart.com/14803/files/image/pjpqvcptgqay6voere5dp8-1200-80.jpg" alt="" width="563" height="563" /><br /><iframe src="https://open.spotify.com/embed/track/1tlJp4XADa7tYkPmgX894R" width="300" height="380" frameborder="0"></iframe></p> <p class="text-alignjustify"><em>Защо?</em>&nbsp;Да излезете през вратата, ентусиазирани за вашето бягане е едно, но ако използвате слушалките си и за нещо друго, то малко финес и сдържаност ще бъдат също толкова важни, колкото и този драйв.</p> <p class="text-alignjustify">Това парче на <em>Оflafur Arnalds</em> от неговия албум <em>Found Songs</em> е урок за усъвършенстване. Като клавишите на пианото, които искат да бъдат погладени, а не удряни; цигулката, която тихо плаче, а не ридае с пълно гърло. Ако слушалките ви могат да изпълнят това толкова добре, колкото изпълняват&nbsp;<em>Black Sabbath</em>, това наистина ще се отплати в приглушените моменти на песните.</p> <p>&nbsp;</p> <h2 id="joe-goddard-lose-your-love">Joe Goddard &ndash; Lose Your Love</h2> <p>За да тествате вълнение, ентусиазъм и&nbsp;драйв.</p> <p><img src="https://cdncloudcart.com/14803/files/image/joe-goddard-electric-lines-proto-cover.jpg" alt="" width="564" height="564" /><br /><iframe src="https://open.spotify.com/embed/track/2VKO3Jo5Zgi4lKkazhtJlI" width="300" height="380" frameborder="0"></iframe></p> <p class="text-alignjustify"><em>Защо?</em> Всичко това може да изглежда като произволно отмятане на точки, ако производителността на слушалките не ви кара да искате да се движите. Наистина, този вид ентусиазъм и тласък са комбинация от синхрон, стабилност в ниския честотен диапазон и добра представа за динамиката. Но ние сме чували продукти, привидно умели във всеки спектър, и в крайна сметка не успяват да ни увлекат.</p> <p class="text-alignjustify">Тук можете да вмъкнете любимата си песен, но ние сме избрали <em>Lose Your Love</em> от албума на Джо Годдард- <em>Electric Lines</em>. Ако слушалките ви се справят правилно, вие ще очаквате включването на басите и ще погледнете неотклонно към вашите колеги веднага щом това се случи.</p> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-size: 10pt;">Източник:&nbsp;<a href="https://www.whathifi.com/amp/features/10-best-tracks-to-test-your-headphones">www.whathifi.com<br /></a></span></p> <p><iframe style="border: none; overflow: hidden;" src="https://www.facebook.com/plugins/share_button.php?href=https%3A%2F%2Fkirov-high-end.bg%2Farticle%2F10-ot-nay-dobrite-pesni-za-testvane-na-slushalki&amp;layout=button_count&amp;size=large&amp;width=88&amp;height=28&amp;appId" width="88" height="28" frameborder="0" scrolling="no"></iframe></p>

Сравнение на продукти