Свържете се с нас
0882 666660 

Fiio M5 - High-Res Аудио плейър

Jan/23/2020

Fiio M5 - High-Res Аудио плейър

Ако сте решили да тръгнете по аудиофилскя път, вашият смартфон и слушалките, които идват с него няма да са идеалния комплект. Това хоби може да бъде особено скъпо, но е възможно да се създаде и по-бюджетен стартов аудиофилски пакет. Това включва закупуване на устройства, които се представят стойностно - срещу не толкова голяма стойност, като например отличния Fiio M6. Ако търсите нещо още по-достъпно, то за вас има Fiio M5.

С цена от 199.00лв., Fiio M5 е по-малък, по-лесен за работа и по-подходящ за начинаещ аудиофил. Това джобно устройство работи по много начини - можете да го използвате като самостоятелен цифров аудио плейър или дори като DAC или Bluetooth приемник с други устройства. Прегледахме този компактен, изпълнен с функции аудио продукт; вижте какво ви предлага той.

Дизайн и спецификации на Fiio M5

Дизайнът и формите са изминали дълъг път от времето на оригиналния iPod, много по-малки устройства днес са способни на много повече. Fiio M5 е достатъчно малък, за да се побере в дланта ви или да се мушне до портфейла в джоба ви, без да ви притеснява твърде много. Прилича много на аудио плейъра Shanling M0, когато става въпрос за форм-фактор, и разчита на 1,54-инчов сензорен екран с размери 240х240 пиксела за повечето контроли.

Устройството има метална рамка със стъклен панел отпред и отзад, и тежи само 38гр. В горната част има бутон за захранване, бутони за силата на звука и 3,5 мм жак (който служи за слушалки, изходна линия и S/PDIF изход). В горната част има и два микрофона, които се използват когато M5 функционира като Bluetooth приемник, и за запис на глас на устройството. Бутонът за захранване също контролира възпроизвеждането - дълго натискане включва или изключва устройството, двойно докосване буди M5 или го приспива, а еднократно докосване пуска или паузира музиката.

В долната част има слот за microSD карта и USB Type-C порт. Заедно със самото устройство, в кутията му са включени още USB Type-A към Type-C кабел и пластмасов защитен протектор, който се удвоява и като щипка за закачане на колан или яка. Type-C портът зарежда устройството, а също така ви позволява да се свържете с компютър за прехвърляне на аудио записи или да използвате устройството като ЦАП (Цифрово-аналогов преобразувател, DAC).

Fiio M5 няма вградено място за съхранение, така че ще трябва да използвате собствената си microSD карта с него. Той поддържа до теоретичния лимит от 2TB за microSD карти, което означава, че каквато и карта да имате под ръка, ще сработи веднага. Той поддържа широк спектър от аудио формати, включително DSD, APE, FLAC, WAV, Apple Lossless, MP3 и WMA.

Ако използвате Fiio M5 като ЦАП (DAC), той ще работи безпроблемно с Mac компютри, но ще ви е нужен драйвер за Windows машини. DAC чипът на устройството е AK4377, който поддържа аудио декодиране до 32-бита / 384kHz и DSD128 (Direct Stream Digital). M5 има препоръчителен диапазон на импеданс за слушалки от 16-100Ohms, така че с него ще можете да подкарате повечето слушалки от по-нисък и среден клас.

Получавате двупосочна Bluetooth връзка към Fiio M5, като устройството може да приема и предава Bluetooth сигнал. Като предавател, устройството поддържа SBC, aptX и LDAC кодеци. Като приемник, устройството поддържа SBC, AAC, aptX, aptX HD и LDAC, което ви позволява да превърнете всички кабелни слушалки в безжични слушалки.

Размерът на Fiio M5 означава, че той има малка 550mAh батерия и ще откриете, че трябва да го зареждате по-често, отколкото бихте по-голям цифров аудио плейър. Устройството работи около 8 часа, когато се използва като плейър (и с кабел, и безжично) и Bluetooth приемник, а зареждането му отнема малко по-малко от два часа, когато е свързан към лаптоп. M5 успява да се зарежда дори докато се използва като ЦАП (DAC) с MacBook Air, което намерихме за полезно.

Интерфейсът на Fiio M5 е персонализиран, но според нас е доста добре проектиран. Той позволява оптимално използване на малкия екран, показва ясно текст и разчита на плъзгане и потупване на екрана за навигация. Бързо свикнахме с интерфейса и контролите, а настройките са удобни и лесни за навигация.

Ключови функции като раздела „Now Playing“, браузъра на файлове и Bluetooth приемника са лесно достъпни, но ще трябва да използвате екрана за настройки, за да превключвате между режимите на USB или DAC - устройството трябва да бъде настроено на избрания режим, преди да го включите към компютър. Интересното е, че Fiio M5 също има брояч на стъпки и запис на глас и можете да си купите SK-M5A калъфа, които преставлява каишка на часовник, за да го използвате като вид фитнес тракер.

 

Производителност на Fiio M5

Fiio M5 умее много неща и ние сме тествали всички негови основни функции. За това ревю използвахме устройството като аудио плейър, DAC и Bluetooth приемник. свързахме го със слушалките 1More Quad Driver, също така с кабелния модел слушалки на Sennheiser Momentum On-Ear и Sony WI-1000XM2 за аудио изход и използвахме MacBook Air и OnePlus 7T Pro, за да оценим съответно функциите на DAC и Bluetooth приемника.

Започнахме с Fiio M5 като самостоятелен аудио плейър, с нашите кабелни слушалки. Въпреки че звуковият подпис е естествено оформен от слушалките, които използвате, забелязахме малко подобрение в детайлите в резултат на превъзходния ЦАП (DAC) на Fiio M5, в сравнение с включването на същите слушалки директно в нашия MacBook Air или Apple iPad mini (2019). Подобно на Shanling M0, това устройство си върши работа, пускайки музика без реални промени или допълнения в изхода.

Поддържането на различни формати, включително DSD128, е повратната точка за закупуване. И тук слушането на правилния вид аудио записи беше полезно изживяване за нас, особено когато се комбинира с отлични слушалки, като например 1More Quad Driver. Освен детайл, звукът се усещаше по-пълен и ясен дори при усилени нива на звука.

Дакът AKM4377 във Fiio M5 е една идея по-малко детайлен и изчистен от ESS Saber 9218P DAC в Shanling M0, но със сигурност е доста по-способен от базовите DAC-ове, използвани в смартфоните и лаптопите.

Когато използвате устройството като Bluetooth приемник за кабелни слушалки, очевидната загуба на качество звучеше много като това, което бихме чули от добър чифт безжични слушалки, като Sony WI-1000XM2.

Иначе казано, можете да получите добра безжична свързаност с чифт кабелни слушалки. M5 помогна да запази звуковия подпис и доста добро качество по отношение на детайлите и остротата както на слушалките на 1More Quad Driver, както и със слушалките Sennheiser Momentum. Използвахме го и за телефонни разговори и бяхме доволни от качеството на звука от двата края на разговора.

Ако държите голяма част от музиката си на лаптоп или компютър или предпочитате да използвате компютъра като устройство за слушане, докато работите, Fiio M5 все още може да ви бъде полезен. Разликата в качеството на звука беше забележима при използване на M5 между лаптопа и слушалките, като по-подробните детайли и подобрената сила на звука са най-забележимите промени.

Използвахме устройството, също така, и като Bluetooth предавател, което не е нещо, което обикновено правите, тъй като то изключва функционалността на DAC-a. Поддръжката на Codec за Bluetooth предаване е ограничена в сравнение с Bluetooth приемането - LDAC и aptX се поддържат, но някои слушалки (като AirPods Pro) попаднаха в кодека SBC и не звучиха толкова добре, колкото при свързването им директно с нашия смартфон или таблет. По-удобно е просто да използвате вашия смартфон или таблет с Bluetooth слушалки. Това казано - не можем да се оплакваме от наличието на тази функция при Fiio M5, дори и да не е особено полезна.

В заключние:

Имайки предвид, че много хора разчитат на смартфоните си за аудио слушане в движение, Fiio M5 е нишов продукт. Ако оценявате добрия звук или имате нужда от устройство, което да използвате с кабелните си слушалки, тогава Fiio M5 ще ви бъде полезен. Това е чудесно въвеждащо устройство, което предлага добър звук, много опции за използване и вид, който е безспорно привлекателен.

Ако търсите достъпен и компактен аудио плейър и DAC, то Fiio M5 е точно за вас.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Рецензии

Рецензии

Fiio M5 - High-Res Аудио плейър

Fiio M5 - High-Res Аудио плейър

Ако сте решили да тръгнете по аудиофилскя път, вашият смартфон и слушалките, които идват с него няма да са идеалния комплект. Това хоби може да бъде особен Ако сте решили да тръгнете по аудиофилскя път, вашият смартфон и слушалките, които идват с него няма да са идеалния комплект. Това хоби може да бъде особен 2020-02-24T18:55:26+02:00 Fiio M5 - High-Res Аудио плейър

<p class="text-alignjustify">Ако сте решили да тръгнете по аудиофилскя път, вашият смартфон и слушалките, които идват с него няма да са идеалния комплект. Това хоби може да бъде особено скъпо, но е възможно да се създаде и по-бюджетен стартов аудиофилски пакет. Това включва закупуване на устройства, които се представят стойностно - срещу не толкова голяма стойност, като например отличния<a href="https://kirov-high-end.bg/product/fiio-m6"> Fiio M6</a>. Ако търсите нещо още по-достъпно, то за вас има<a href="https://kirov-high-end.bg/product/fiio-m5"> Fiio M5</a>.</p> <p class="text-alignjustify">С цена от 199.00лв., Fiio M5 е по-малък, по-лесен за работа и по-подходящ за начинаещ аудиофил. Това джобно устройство работи по много начини - можете да го използвате като самостоятелен цифров аудио плейър или дори като DAC или Bluetooth приемник с други устройства. Прегледахме този компактен, изпълнен с функции аудио продукт; вижте какво ви предлага той.</p> <p><img src="https://cdncloudcart.com/14803/files/image/screenshot_2-5e29892ed8d59.png" alt="" /></p> <p><em><strong>Дизайн и спецификации на Fiio M5</strong></em></p> <p class="text-alignjustify">Дизайнът и формите са изминали дълъг път от времето на оригиналния iPod, много по-малки устройства днес са способни на много повече. Fiio M5 е достатъчно малък, за да се побере в дланта ви или да се мушне до портфейла в джоба ви, без да ви притеснява твърде много. Прилича много на аудио плейъра Shanling M0, когато става въпрос за форм-фактор, и разчита на 1,54-инчов сензорен екран с размери 240х240 пиксела за повечето контроли.</p> <p class="text-alignjustify">Устройството има метална рамка със стъклен панел отпред и отзад, и тежи само 38гр. В горната част има бутон за захранване, бутони за силата на звука и 3,5 мм жак (който служи за слушалки, изходна линия и S/PDIF изход). В горната част има и два микрофона, които се използват когато M5 функционира като Bluetooth приемник, и за запис на глас на устройството. Бутонът за захранване също контролира възпроизвеждането - дълго натискане включва или изключва устройството, двойно докосване буди M5 или го приспива, а еднократно докосване пуска или паузира музиката.</p> <p class="text-alignjustify">В долната част има слот за microSD карта и USB Type-C порт. Заедно със самото устройство, в кутията му са включени още USB Type-A към Type-C кабел и пластмасов защитен протектор, който се удвоява и като щипка за закачане на колан или яка. Type-C портът зарежда устройството, а също така ви позволява да се свържете с компютър за прехвърляне на аудио записи или да използвате устройството като ЦАП (Цифрово-аналогов преобразувател, DAC).</p> <p class="text-alignjustify">Fiio M5 няма вградено място за съхранение, така че ще трябва да използвате собствената си microSD карта с него. Той поддържа до теоретичния лимит от 2TB за microSD карти, което означава, че каквато и карта да имате под ръка, ще сработи веднага. Той поддържа широк спектър от аудио формати, включително DSD, APE, FLAC, WAV, Apple Lossless, MP3 и WMA.</p> <p class="text-alignjustify">Ако използвате Fiio M5 като ЦАП (DAC), той ще работи безпроблемно с Mac компютри, но ще ви е нужен&nbsp;драйвер за Windows машини. DAC чипът на устройството е AK4377, който поддържа аудио декодиране до 32-бита / 384kHz и DSD128 (Direct Stream Digital). M5 има препоръчителен диапазон на импеданс за слушалки от 16-100Ohms, така че с него ще можете да подкарате повечето слушалки от по-нисък и среден клас.</p> <p class="text-alignjustify">Получавате двупосочна Bluetooth връзка към Fiio M5, като устройството може да приема и предава Bluetooth сигнал. Като предавател, устройството поддържа SBC, aptX и LDAC кодеци. Като приемник, устройството поддържа SBC, AAC, aptX, aptX HD и LDAC, което ви позволява да превърнете всички кабелни слушалки в безжични слушалки.</p> <p><img src="https://cdncloudcart.com/14803/files/image/1888517_2048x2048.png" alt="" /></p> <p class="text-alignjustify">Размерът на Fiio M5 означава, че той има малка 550mAh батерия и ще откриете, че трябва да го зареждате по-често, отколкото бихте по-голям цифров аудио плейър. Устройството работи около 8 часа, когато се използва като плейър (и с кабел, и безжично) и Bluetooth приемник, а зареждането му отнема малко по-малко от два часа, когато е свързан към лаптоп. M5 успява да се зарежда дори докато се използва като ЦАП (DAC) с MacBook Air, което намерихме за полезно.</p> <p class="text-alignjustify">Интерфейсът на Fiio M5 е персонализиран, но според нас е доста добре проектиран. Той позволява оптимално използване на малкия екран, показва ясно текст и разчита на плъзгане и потупване на екрана за навигация. Бързо свикнахме с интерфейса и контролите, а настройките са удобни и лесни за навигация.</p> <p class="text-alignjustify">Ключови функции като раздела &bdquo;<em>Now Playing</em>&ldquo;, браузъра на файлове и Bluetooth приемника са лесно достъпни, но ще трябва да използвате екрана за настройки, за да превключвате между режимите на USB&nbsp;или DAC - устройството трябва да бъде настроено на избрания режим, преди да го включите към компютър. Интересното е, че Fiio M5 също има брояч на стъпки и запис на глас и можете да си купите <a href="https://kirov-high-end.bg/product/sk-m5a-priotective-case-for-fiio-m5-player">SK-M5A калъфа</a>, които преставлява каишка на часовник, за да го използвате като вид фитнес тракер.</p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;</p> <p class="text-alignjustify"><em><strong>Производителност на Fiio M5</strong></em></p> <p class="text-alignjustify">Fiio M5 умее много неща и ние сме тествали всички негови основни функции. За това ревю използвахме устройството като аудио плейър, DAC и Bluetooth приемник. свързахме го със слушалките <a href="https://kirov-high-end.bg/product/chetirilentovi-in-ear-slushalki-1more-e1010">1More Quad Driver</a>, също така с кабелния модел слушалки на Sennheiser Momentum On-Ear и<a href="https://kirov-high-end.bg/product/sony-bezjichni-shumopotiskashti-slushalki-za-postavyane-v-ushite-wi-1000xm2"> Sony WI-1000XM2</a> за аудио изход и използвахме MacBook Air и OnePlus 7T Pro, за да оценим съответно функциите на DAC и Bluetooth приемника.</p> <p class="text-alignjustify">Започнахме с Fiio M5 като самостоятелен аудио плейър, с нашите кабелни слушалки. Въпреки че звуковият подпис е естествено оформен от слушалките, които използвате, забелязахме малко подобрение в детайлите в резултат на превъзходния ЦАП (DAC) на Fiio M5, в сравнение с включването на същите слушалки директно в нашия MacBook Air или Apple iPad mini (2019). Подобно на Shanling M0, това устройство си върши работа, пускайки музика без реални промени или допълнения в изхода.</p> <p class="text-alignjustify">Поддържането на различни формати, включително DSD128, е повратната точка за закупуване. И тук слушането на правилния вид аудио записи беше полезно изживяване за нас, особено когато се комбинира с отлични слушалки, като например 1More Quad Driver. Освен детайл, звукът се усещаше по-пълен и ясен дори при усилени нива на звука.</p> <p><img src="https://cdncloudcart.com/14803/files/image/fiio-m5-silver-live.png" alt="" /></p> <p class="text-alignjustify">Дакът AKM4377 във Fiio M5 е една идея по-малко детайлен и изчистен от ESS Saber 9218P DAC в Shanling M0, но със сигурност е доста по-способен от базовите DAC-ове, използвани в смартфоните и лаптопите.</p> <p class="text-alignjustify">Когато използвате устройството като Bluetooth приемник за кабелни слушалки, очевидната загуба на качество звучеше много като това, което бихме чули от добър чифт безжични слушалки, като Sony WI-1000XM2.</p> <p class="text-alignjustify">Иначе казано, можете да получите добра безжична свързаност с чифт кабелни слушалки. M5 помогна да запази звуковия подпис и доста добро качество по отношение на детайлите и остротата както на слушалките на 1More Quad Driver, както и със слушалките Sennheiser Momentum. Използвахме го и за телефонни разговори и бяхме доволни от качеството на звука от двата края на разговора.</p> <p class="text-alignjustify">Ако държите голяма част от музиката си на лаптоп или компютър или предпочитате да използвате компютъра като устройство за слушане, докато работите, Fiio M5 все още може да ви бъде полезен. Разликата в качеството на звука беше забележима при използване на M5 между лаптопа и слушалките, като по-подробните детайли и подобрената сила на звука са най-забележимите промени.</p> <p class="text-alignjustify">Използвахме устройството, също така, и като Bluetooth предавател, което не е нещо, което обикновено правите, тъй като то изключва функционалността на DAC-a. Поддръжката на Codec за Bluetooth предаване е ограничена в сравнение с Bluetooth приемането - LDAC и aptX се поддържат, но някои слушалки (като AirPods Pro) попаднаха в кодека SBC и не звучиха толкова добре, колкото при свързването им директно с нашия смартфон или таблет. По-удобно е просто да използвате вашия смартфон или таблет с Bluetooth слушалки. Това казано - не можем да се оплакваме от наличието на тази функция при Fiio M5, дори и да не е особено полезна.</p> <p><img src="https://cdncloudcart.com/14803/files/image/ggfddf.png" alt="" /></p> <p><em>В заключние:</em></p> <p class="text-alignjustify"><em>Имайки предвид, че много хора разчитат на смартфоните си за аудио слушане в движение, Fiio M5 е нишов продукт. Ако оценявате добрия звук или имате нужда от устройство, което да използвате с кабелните си слушалки, тогава Fiio M5 ще ви бъде полезен. Това е чудесно въвеждащо устройство, което предлага добър звук, много опции за използване и вид, който е безспорно привлекателен.<br /></em></p> <p><em>Ако търсите достъпен и компактен аудио плейър и DAC, то&nbsp;Fiio M5 е точно за вас.</em></p> <p><em><iframe style="border: none; overflow: hidden;" src="https://www.facebook.com/plugins/share_button.php?href=https%3A%2F%2Fkirov-high-end.bg%2Farticle%2Ffiio-m5-high-res-audio-pleyar&amp;layout=button&amp;size=large&amp;width=77&amp;height=28&amp;appId" width="77" height="28" frameborder="0" scrolling="no"></iframe></em></p>

Сравнение на продукти