Свържете се с нас
0882 666660 

Как да свържете новия си грамофон към която и да е аудио система

24.02.2020 17:12:07

Как да свържете новия си грамофон към която и да е аудио система

Новият ви грамофон е замислен в епоха, когато виниловите плочи са били кралските особи на аудио света. Но е роден в епохата, доминирана от дигитални системи, които могат да възпроизведат милиони мелодии с натискането на един бутон. Да накараме тези цифрови системи да работят с технологията от 1950 година може да бъде сложно. Тъй като продажбите на винилови плочи през 2019 г. надминават продажбите на CD-та, не е чудно, че номер едно въпросът, който чуваме в момента е: „Как мога да свържа грамофон към моя ресийвър/ Bluetooth слушалки/ безжичен високоговорител - и какво ли още не?"

Без значение каква грамофонна и аудио система имате, трябва да можете да ги свържете. Но процесът не винаги е толкова прост, колкото би могъл да бъде. Въпреки че някои грамофони вече включват технологии като Bluetooth, които улесняват свързването им към днешните безжични високоговорители и слушалки, при повечето грамофони не е така, което прави пътя на връзката малко по-сложен.

Преди да скочим в тази посока, важно е да разберем какви компоненти и технологии са ви необходими, за да вкарате музиката от винилов запис във вашите високоговорители. За разлика от аудио сигнала, който излиза от вашия телефон, компютър или CD плейър, аудио сигналът, идващ от дозата на вашия грамофон (частта, която държи стилуса или иглата), първо трябва да премине през специализирано устройство за обработка, наречено фоно предусилвател. А фоно предусилвателят може да бъде самостоятелен компонент или може да бъде вграден в грамофон, ресийвър или чифт високоговорители (проверете спецификациите или потърсете порт с етикет „фоно“). Ако нито вашия грамофон, нито аудиосистемата, към която искате да го свържете имат вграден фоно предусилвател, трябва да добавите такъв. Всеки фоно предусилвател ще работи с доза с подвижен магнит (moving-magnet/ MM), която се монтира на повечето грамофони. Много аудиофили обичат да модернизират грамофоните си с дози с подвижна намотка (moving-coil/ MC); те изискват фоно предусилвател, който е проектиран да работи както с MM, така и с MC дози.

Грамофоните без вграден фоноусилвател също изискват заземен кабел между грамофона и фоно предусилвателя (или ресийвъра, или високоговорителите с вграден фоно предусилвател), за да се елиминират евентуално бучене или шум между компонентите. Това може да бъде отделен заземен кабел или комбиниран такъв, в аудио кабелите. Грамофонът и фоно предусилвателят имат винтове за закрепване на заземяващия кабел.


Свързване към ресийвъри и други "old-school" аудио системи.

Повечето ресийвъри имат вградени фоно предусилватели, така че можете да свържете вашия грамофон директно към фоно входа на ресийвъра (на снимката по-долу). Ако грамофонът ви също има вграден фоноусилвател, трябва да го свържете към някой от другите аналогови входове на приемника - в противен случай ще „каскадирате“ фоно предусилвателя и звукът ще бъде изключително заглушен и изкривен.

Няколко вида bookshelf високоговорители със захранване, като Klipsch R-51PM, имат фоно входове, така че те могат да се свързват директно с грамофони, които нямат фоно предусилватели. Но при повечето говорители със захранване трябва да използвате грамофон с вграден фоно предусилвател или да свържете външен фоно предусилвател между грамофона и високоговорителите.


Свързване с Bluetooth високоговорители и слушалки.

Както споменахме по-горе, някои грамофони вече имат Bluetooth предаватели за безжично свързване, за да могат да предават аудио директно към вашите безжични високоговорители или слушалки. Примерите включват AT-LP60XBT на Audio-Technica и PS-LX310BT на Sony. С всеки от тези модели просто свързвате грамофона с вашето аудио устройство и сте готови за слушане. Всеки грамофон с вграден Bluetooth също има вграден фоно предусилвател.

За грамофоните, при които липсва вграден Bluetooth, една от възможностите е да заобиколите Bluetooth функцията във вашите безжични високоговорители или слушалки и вместо това да използвате аналоговия вход, като приемем, че имат такъв (много от тях имат). Ако грамофонът ви има вграден фоноусилвател, можете да свържете най-обикновен RCA стерео кабел от неговия аналогов изход към аналоговия вход на вашето аудио устройство. Повечето безжични настолни високоговорители и всички безжични слушалки нямат фоно предусилвател, така че ако грамофонът ви няма вграден, трябва да свържете самостоятелен фоно предусилвател между грамофона и високоговорителната система или слушалки, което добавя втори комплект кабели към веригата.

Разбира се, недостатъкът на този подход е, че вашата система вече не е безжична, когато слушате записи. Ако искате да имате грамофона си на маса или рафт, който не е близо до вашите високоговорители, трябва да свържете фоно предусилвателя (или грамофона с вграден фоно предусилвател) към Bluetooth предавател. Много от тях можете да намерте и за по-малко от 50 лева. След като направите това, просто свържете Bluetooth трансмитера с вашия високоговорител или слушалки.


Свързване към Wi-Fi базирани говорители (Sonos, Amazon Echo, AirPlay)

Свързването на грамофон чрез Wi-Fi може да бъде трудно и скъпо, в зависимост от начина, по който решите да настроите нещата. Най-лесният и евтин начин да използвате грамофон с безжични аудио системи, базирани на Wi-Fi всързване, е да заобиколите Wi-Fi връзката и да направите аналогова връзка. Много от Wi-Fi високоговорителите имат аналогов вход, който можете да свържете директно към фоно предусилвател или грамофон с вграден фоно предусилвател.

Ако искате да запазите безжичността на Wi-Fi високоговорителите, имате два възможни подхода. Ако вашият Wi-Fi високоговорител също предлага Bluetooth, а вашия грамофон има Bluetooth, можете да използвате този метод на безжична връзка вместо Wi-Fi. Ако не, трябва да закупите устройство, което свързва вашия грамофон и вашата безжична аудио система. За Sonos това устройство е Sonos Port (можете да използвате и аналоговия вход на Sonos Play:5, за да изпращате сигнали от вашия грамофон до цялата си система Sonos). За Amazon Echo това е връзката Echo. За DTS Play-Fi или Apple AirPlay системи това е MartinLogan Unison. Голямото предимство на този подход е, че системата може да предава звук от вашия грамофон към множество високоговорители в дома ви, а резултатът може да звучи малко по-добре, отколкото при Bluetooth връзка. Недостатъкът е, че това преходно устройство може да струва повече от вашия грамофон и никое от тях няма вграден фоно предусилвател - така че, освен ако вашият грамофон има такъв, трябва да свържете фоно предусилвател между грамофона и безжичния интерфейс.

Ако изграждате система от нулата, в момента има един грамофон, който предлага вграден Wi-Fi: Yamaha MusicCast Vinyl 500. Wi-Fi свързаността му работи само с високоговорителите и аудио компонентите на Yamaha MusicCast, така че имате възможност да изградите вашата система около тази марка.


Свързване към кабелни слушалки.

Ако притежавате слушалки, които изискват кабелна връзка, имате няколко опции. Ако имате ресийвър с жак за слушалки, просто свържете ресийвъра, както описахме по-горе, и включете слушалките. Можете също да използвате външен усилвател за слушалки, стига да има аналогов вход; просто свържете изхода на фоно предусилвателя (или грамофона с вграден предусилвател) към усилвателя за слушалки и след това включете слушалките в усилвателя. Няколко фоно предусилватели, като Clearaudio Nano Phono Headphone, имат вградени усилватели за слушалки, така че ще изполвате само едно допълнително устройство между вашия грамофон и слушалки.

Вече можете да видите, че въпреки малко по-сложните връзки (а в случая на системи, базирани на Wi-Fi - и скъпи), наистина има начин да свържете новия си грамофон към аудио системата, която вече притежавате - и да внесете в живота си тактилното изживяване и класическото звучене на винилови плочи.

Източник: www.engadget.com

Коментари

асдасд
асдасд 20.01.2022 osdfijds
асдасд
асдасд 20.01.2022 222
21.01.2021 555
21.01.2021 555
21.01.2021 555
21.01.2021 555
21.01.2021 555
21.01.2021 555
21.01.2021 555
21.01.2021 -1)) OR 573=(SELECT 573 FROM PG_SLEEP(15))--

Остави коментар

Статии

Актуално

Как да свържете новия си грамофон към която и да е аудио система

Как да свържете новия си грамофон към която и да е аудио система

Новият ви грамофон е замислен в епоха, когато виниловите плочи са били кралските особи на аудио света. Но са родени във епохата, доминирана от дигитални си Новият ви грамофон е замислен в епоха, когато виниловите плочи са били кралските особи на аудио света. Но са родени във епохата, доминирана от дигитални си 2020-02-24T18:59:55+02:00 Как да свържете новия си грамофон към която и да е аудио система

<p class="text-alignjustify">Новият ви грамофон е замислен в епоха, когато виниловите плочи са били кралските особи на аудио света. Но е роден в епохата, доминирана от дигитални системи, които могат да възпроизведат милиони мелодии с натискането на един бутон. Да накараме тези цифрови системи да работят с технологията от 1950 година може да бъде сложно. Тъй като продажбите на винилови плочи през 2019 г. надминават продажбите на CD-та, не е чудно, че номер едно въпросът, който чуваме в момента е: &bdquo;Как мога да свържа грамофон към моя ресийвър/ Bluetooth слушалки/ безжичен високоговорител - и какво ли още не?"</p> <p class="text-alignjustify">Без значение каква грамофонна и аудио система имате, трябва да можете да ги свържете. Но процесът не винаги е толкова прост, колкото би могъл да бъде. Въпреки че някои грамофони вече включват технологии като Bluetooth, които улесняват свързването им към днешните безжични високоговорители и слушалки, при повечето грамофони не е така, което прави пътя на връзката малко по-сложен.</p> <p><img class="aligncenter" src="https://cdncloudcart.com/14803/files/image/f7ddcde943c799914b0b437693a0d706.jpg" alt="" /></p> <p class="text-alignjustify">Преди да скочим в тази посока, важно е да разберем какви компоненти и технологии са ви необходими, за да вкарате музиката от винилов запис във вашите високоговорители. За разлика от аудио сигнала, който излиза от вашия телефон, компютър или CD плейър, аудио сигналът, идващ от дозата на вашия грамофон (частта, която държи стилуса или иглата), първо трябва да премине през специализирано устройство за обработка, наречено фоно предусилвател. А фоно предусилвателят може да бъде самостоятелен компонент или може да бъде вграден в грамофон, ресийвър или чифт високоговорители (проверете спецификациите или потърсете порт с етикет &bdquo;фоно&ldquo;). Ако нито вашия грамофон, нито аудиосистемата, към която искате да го свържете имат вграден фоно предусилвател, трябва да добавите такъв. Всеки фоно предусилвател ще работи с доза с подвижен магнит (moving-magnet/ MM), която се монтира на повечето грамофони. Много аудиофили обичат да модернизират грамофоните си с дози с подвижна намотка (moving-coil/ MC); те изискват фоно предусилвател, който е проектиран да работи както с MM, така и с MC дози.</p> <p class="text-alignjustify">Грамофоните без вграден фоноусилвател също изискват заземен кабел между грамофона и фоно предусилвателя (или ресийвъра, или високоговорителите с вграден фоно предусилвател), за да се елиминират евентуално бучене или шум между компонентите. Това може да бъде отделен заземен кабел или комбиниран такъв, в аудио кабелите. Грамофонът и фоно предусилвателят имат винтове за закрепване на заземяващия кабел.</p> <hr /> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Свързване към ресийвъри и други "old-school" аудио системи.</strong></span></p> <p class="text-alignjustify">Повечето ресийвъри имат вградени фоно предусилватели, така че можете да свържете вашия грамофон директно към фоно входа на ресийвъра (на снимката по-долу). Ако грамофонът ви също има вграден фоноусилвател, трябва да го свържете към някой от другите аналогови входове на приемника - в противен случай ще &bdquo;каскадирате&ldquo; фоно предусилвателя и звукът ще бъде изключително заглушен и изкривен.</p> <p><img class="aligncenter" src="https://cdncloudcart.com/14803/files/image/dims.jpg" alt="" /></p> <p class="text-alignjustify">Няколко вида bookshelf високоговорители със захранване, като Klipsch R-51PM, имат фоно входове, така че те могат да се свързват директно с грамофони, които нямат фоно предусилватели. Но при повечето говорители със захранване трябва да използвате грамофон с вграден фоно предусилвател или да свържете външен фоно предусилвател между грамофона и високоговорителите.</p> <hr /> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Свързване с Bluetooth високоговорители и слушалки.</strong></span></p> <p class="text-alignjustify">Както споменахме по-горе, някои грамофони вече имат Bluetooth предаватели за безжично свързване, за да могат да предават аудио директно към вашите безжични високоговорители или слушалки. Примерите включват <a href="https://kirov-high-end.bg/product/audio-technica-hi-fi-phono-at-lp60xbt">AT-LP60XBT</a> на Audio-Technica и <a href="https://kirov-high-end.bg/product/gramofon-sony-ps-lx310bt-s-bluetooth">PS-LX310BT</a> на Sony. С всеки от тези модели просто свързвате грамофона с вашето аудио устройство и сте готови за слушане. Всеки грамофон с вграден Bluetooth също има вграден фоно предусилвател.</p> <p class="text-alignjustify">За грамофоните, при които липсва вграден Bluetooth, една от възможностите е да заобиколите Bluetooth функцията във вашите безжични високоговорители или слушалки и вместо това да използвате аналоговия вход, като приемем, че имат такъв (много от тях имат). Ако грамофонът ви има вграден фоноусилвател, можете да свържете най-обикновен RCA стерео кабел от неговия аналогов изход към аналоговия вход на вашето аудио устройство. Повечето безжични настолни високоговорители и всички безжични слушалки нямат фоно предусилвател, така че ако грамофонът ви няма вграден, трябва да свържете самостоятелен фоно предусилвател между грамофона и високоговорителната система или слушалки, което добавя втори комплект кабели към веригата.</p> <p class="text-alignjustify">Разбира се, недостатъкът на този подход е, че вашата система вече не е безжична, когато слушате записи. Ако искате да имате грамофона си на маса или рафт, който не е близо до вашите високоговорители, трябва да свържете фоно предусилвателя (или грамофона с вграден фоно предусилвател) към Bluetooth предавател. Много от тях можете да намерте и за по-малко от 50 лева. След като направите това, просто свържете Bluetooth трансмитера с вашия високоговорител или слушалки.</p> <hr /> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;"><strong>Свързване към Wi-Fi базирани говорители (Sonos, Amazon Echo, AirPlay)</strong></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong><img class="aligncenter" src="https://cdncloudcart.com/14803/files/image/vinyl-with-sonos-header-1410x650.png" alt="" /></strong></span></p> <p class="text-alignjustify">Свързването на грамофон чрез Wi-Fi може да бъде трудно и скъпо, в зависимост от начина, по който решите да настроите нещата. Най-лесният и евтин начин да използвате грамофон с безжични аудио системи, базирани на Wi-Fi всързване, е да заобиколите Wi-Fi връзката и да направите аналогова връзка. Много от Wi-Fi високоговорителите имат аналогов вход, който можете да свържете директно към фоно предусилвател или грамофон с вграден фоно предусилвател.</p> <p class="text-alignjustify">Ако искате да запазите безжичността на Wi-Fi високоговорителите, имате два възможни подхода. Ако вашият Wi-Fi високоговорител също предлага Bluetooth, а вашия грамофон има Bluetooth, можете да използвате този метод на безжична връзка вместо Wi-Fi. Ако не, трябва да закупите устройство, което свързва вашия грамофон и вашата безжична аудио система. За Sonos това устройство е <a href="https://kirov-high-end.bg/product/sonos-port">Sonos Port</a> (можете да използвате и аналоговия вход на <a href="https://kirov-high-end.bg/product/sonos-play5">Sonos Play:5</a>, за да изпращате сигнали от вашия грамофон до цялата си система Sonos). За Amazon Echo това е връзката Echo. За DTS Play-Fi или Apple AirPlay системи това е MartinLogan Unison. Голямото предимство на този подход е, че системата може да предава звук от вашия грамофон към множество високоговорители в дома ви, а резултатът може да звучи малко по-добре, отколкото при Bluetooth връзка. Недостатъкът е, че това преходно устройство може да струва повече от вашия грамофон и никое от тях няма вграден фоно предусилвател - така че, освен ако вашият грамофон има такъв, трябва да свържете фоно предусилвател между грамофона и безжичния интерфейс.</p> <p class="text-alignjustify">Ако изграждате система от нулата, в момента има един грамофон, който предлага вграден Wi-Fi: Yamaha MusicCast Vinyl 500. Wi-Fi свързаността му работи само с високоговорителите и аудио компонентите на Yamaha MusicCast, така че имате възможност да изградите вашата система около тази марка.</p> <hr /> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;"><strong>Свързване към кабелни слушалки.</strong></span></p> <p><img class="aligncenter" src="https://cdncloudcart.com/14803/files/image/27602223760_68c1e92b63_b.jpg" alt="" /></p> <p class="text-alignjustify">Ако притежавате слушалки, които изискват кабелна връзка, имате няколко опции. Ако имате ресийвър с жак за слушалки, просто свържете ресийвъра, както описахме по-горе, и включете слушалките. Можете също да използвате външен усилвател за слушалки, стига да има аналогов вход; просто свържете изхода на фоно предусилвателя (или грамофона с вграден предусилвател) към усилвателя за слушалки и след това включете слушалките в усилвателя. Няколко фоно предусилватели, като <a href="https://kirov-high-end.bg/product/clearaudio-nano-phono-v2-headphone">Clearaudio Nano Phono Headphone</a>, имат вградени усилватели за слушалки, така че ще изполвате само едно допълнително устройство между вашия грамофон и слушалки.</p> <p class="text-alignjustify">Вече можете да видите, че въпреки малко по-сложните връзки (а в случая на системи, базирани на Wi-Fi - и скъпи), наистина има начин да свържете новия си грамофон към аудио системата, която вече притежавате - и да внесете в живота си тактилното изживяване и класическото звучене на винилови плочи.</p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 10pt;">Източник:&nbsp;<a href="https://www.engadget.com/2020/02/14/how-to-connect-your-new-turntable-to-any-audio-system/?guccounter=1">www.engadget.com</a></span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 10pt;"><iframe style="border: none; overflow: hidden;" src="https://www.facebook.com/plugins/share_button.php?href=https%3A%2F%2Fkirov-high-end.bg%2Farticle%2Fkak-da-svarjete-noviya-si-gramofon-kam-koyato-i-da-e-audio-sistema&amp;layout=button_count&amp;size=large&amp;width=88&amp;height=28&amp;appId" width="88" height="28" frameborder="0" scrolling="no"></iframe></span></p>

асдасд асдасд

2022-01-20T22:52:42+02:00
osdfijds

асдасд асдасд

2022-01-20T22:52:08+02:00
222

2021-01-21T23:54:40+02:00
555

2021-01-21T23:53:54+02:00
555

2021-01-21T23:53:45+02:00
555

2021-01-21T23:53:34+02:00
555

2021-01-21T23:52:50+02:00
555

2021-01-21T23:52:37+02:00
555

2021-01-21T23:51:30+02:00
555

2021-01-21T23:49:26+02:00
-1)) OR 573=(SELECT 573 FROM PG_SLEEP(15))--
Сравнение на продукти